Gokstadskipet, det største av våre bevarte vikingskip fra ca.890 etter kr.f. ble funnet i "Kongshaugen" ved Gokstad gård i Vestfold.
Haugen og skipet ble utgravet i 1880....
I 1892 ble det bygget en kopi av skipet som ble døpt "Viking" og ble i 1893 seilt og rodd over til USA i forb.m. verdensutstillingen i Chicago.
Amerikanerne ble helt ellevillt begreistret og fikk da forståelsen av at vikingtiden ikke var over, da de skjønte at en flokk nordmenn hadde seilt og rodd en åpen båt tvers over atlanteren fra Norge til USA, for å være med på verdensutstillingen og feiringen av Columbus' oppdagelse av Amerika den 14. okt. 1492.
Nordmennene ble hyllet som helter og ble innvitert til å være med på feiringen av Columbus og takket ja til det, men gjorde samtidig amerikanerne oppmerksom på at vikingene var der 500 år før Columbus.
-
"Vikingodden" i Tønsberg ved Lindahlplan er blitt et betydelig Vikingsenter og nå bygges det tredje vikingskipet der.
Ved Vikingodden ligger det også et hotell med et maritimt inspirert utséende
og en del av arkitekturen er tydelig inspirert av en skipsbaug.
Byggingen av vikingskipene foregår helt åpent for publikum og alle kan komme å se hva som gjøres og hvordan det gjøres i ekte vikingstil ang. teknikk og form.
Det befinner seg flere mindre båter fra vikingtiden og vi kjenner straks igjen norsk båtbyggetradisjon.
Norge er et langstrakt land med mye fjell og mange fjorder, så det var enklere å reise med en form for båt sjøveis istedet for å ta en komplisert og slitsom reise over land og fjell, så sjøveien ble tidlig vår viktigste ferdselsvei og båter ble skapt av erfaring med bruk av båter som både kunne roes og seiles og den norske båtbyggerkunsten finner vi i både vikingskipene og robåter som f.eks. Oselveren, som vi godt kan kalle en miniutgave av vikingskipet.
Bildet under er ikke en oselver, da oselveren bare har 3 bordganger fra kjølen og opp og er en meget lettrodd og lettseilt båt, som har vært utgangspunktet for mye av den norske robåt-tradisjonen og konstruksjoner..
Osebergskipet som er blitt betegnet som verdens vakreste skip ble bygget rundt år 820 og er det eldste av våre vikingskip
Bildet over viser forstevnen på Osebergskipet og er et slangehode, mens akterstevnen viser halen.
-
Bildet under viser ett glimt fra sjøsettingen av kopien av Osebergskipet som er døpt "Saga Oseberg" etter stedet hvor skipet ble funnet i en gravhaug.
At vikingtiden har betydning for Tønsberg, sier seg selv, da byen blir regnet som Norges eldste by og flere norske konger er født her og har regjert herfra.
Menneskemengden som var tilstede under sjøsettingen av "Saga Oseberg", var større enn ved feiringen av den norske nasjonaldagen.
-
"Saga Oseberg", kopien av Osebergskipet befinner seg til daglig ved "Vikingodden", mens "Saga Farmand" har vært ute på langtur og har besøkt bl.a. Istanbul, eller som det het i vikingtiden, "Miklagard" som var det norrøne navnet, avledet av mikill som betyr stor og navnet betød da, den store byen.
Vel, det var litt om aktiviteten rundt bygging av vikingskip i Norges eldste by.
Det vil bli lagt ut flere bilder og litt tekst etterhvert som byggingen skrider fram, så stikk gjerne innom bloggen for å sjekke om det er kommet noe mer.
Bloggen er forøvrig skrevet med henblikk på interesserte utenfor Norge og fra mine mange reiser rundt i Irland som har hatt sterk kontakt med Norge og vikingtiden, så vet jeg at ihvertfall der er interessen rundt vikingtiden og vikingenes betydning for Irland ganske stor og de fire største byene i Irland, Dublin, Waterford, Cork og Limerick er alle etablert av vikinger og rett ved Limerick ligger det en liten landsby, Bunratty, som ifølge irske skrifter forteller at tidligste bosetting i Bunratty synes å være en vikingbosetting, så det har vært nær kontakt mellom Irland og Norge.
Når jeg har vært i kontakt med irer og de får høre at jeg er fra Norge og Norges eldste by, så går samtalen rett på vikingtiden og vikingskip og de er stolte av sin historie med vikingtiden.
-----
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar