onsdag 4. september 2024

Halloween...


Jeg var nettop innom to amerikanske damer på nettet og de har tydeligvis reist litt rundt om i verden og har da også besøkt Norge.

En ting de lurte på var om det ble feiret Halloween i Norge, men konkluderte med at det sansynligvis ikke skjedde, da det var en amerikansk greie.

De var da ikke klar over at dette var en europeisk greie fra starten av og at  det var kelternes feiring av at årets innhøsting var over.

Kelterne brakte den tradisjonen med seg til Irland og irene bragte den med seg til Amerika.

Halloween er egentlig en sammenblanding av en hedensk skikk og en religiøs skikk.

I den kristne verden var det egentlig en feiring av alle helgener som ikke hadde sin egen navngitte feiringsdag og fikk derfor en egen felles dag, som ble kalt "All  hallows day", med andre ord, Alle helgeners  dag.

Den hedenske formen ble feiret kvelden før "Alle helgeners dag" og ble til "All Hallows eve" eller "Halloween", som har spredde seg til store deler av verden..

Skikken med uthulede gresskar var også en skikk som opprinnelig oppsto i Irland, da man var redd for at døde sjeler som hadde mistet hodet skulle komme opp fra graven og stjele hoder fra menneskene og hulet derfo ut neper og satte de ut med et lys inni for at de døde sjelene skulle tro at det var et hode som de kunne ta.

Lyset skulle lede de til "hodet".

Under den store sultkatastrofen i Irland var det mange irer som dro over til Amerika og bragte skikken med seg, men da det ikke var så lett å skaffe neper gikk de over til å bruke gresskar som idag er vanlig i den delen av verden som feirer Halloween.

Med andre ord, egentlig en europeisk skikk, men som vanlig, så tror amerikanere at alt spennende og interessant kommer fra dem.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar